Monday 14 October 2019

MS-DOS and WINDOWS Multiple Choice Questions-1

1. An entire path name, consisting of several sub-directory names can contain upto

a. 13 character

b. 36 character

c. 63 character

d. 53 character

Correct Answer: c

 

 

2. In which year the first operating system was developed

a. 1910

b. 1940

c. 1950

d. 1980

Correct Answer: c

 

 

3. MS-DOS developed in

a. 1991

b. 1984

c. 1971

d. 1961

Correct Answer: b

 

 

4. Maximum length of DOS command using any optional parameter is

a. 26 characters

b. 87 characters

c. 127 characters

d. None of above

Correct Answer: c

 

 

5. In which version of DOS. CHKDSK command has been changed to SCANDISK?

a. 5.0

b. 6.2

c. 6.0

d. 6.2

Correct Answer: d

 

 

6. CHKDSK command is used to

a. Analyze the hard disk error

b. Diagnose the hard disk error

c. Report the status of files on disk

d. All of the above

Correct Answer: d

 

 

7. Which file is the batch file that is read while booting a computer?

a. Autoexec.bat

b. Auto-batch

c. Autoexecutive.bat

d. Auto.bat

Correct Answer: a

 

 

8. Which command is used to backup in DOS 6+ Version

a. BACKUP

b. MSBACKUP

c. MSBACKEDUP

d. All of the above

Correct Answer: b

 

 

9. Copy and Xcopy are same in the sense

a. Both are internal command of DOS

b. Both are external commands of DOS

c. Both can be used to copy file or group of files

d. Both a and b

Correct Answer: c

 

 

44. Which command be used to clear the screen and display the operating system prompt on the first line of the display?

a. Cd

b. Md

c. Rename

d. cls

Correct Answer: d

 

 

10. Which command is used to clear the screen

a. Cls

b. Clear

c. Clscreen

d. All of above

Correct Answer: a

 

 

11. internal command in Dos are

a. Cls, rd label

b. Dir, ren, sys

c. Time, type, dir

d. Del, disk copy, label

Correct Answer: c

 

 

12. Which command is used to copy files?

a. Copy

b. Diskcopy

c. Type

d. All of the above

Correct Answer: a

 

 

13. To copy the hidden system files of DOS to another disk you can use the command

a. Copy

b. Ren

c. Sys

d. Diskcopy

Correct Answer: c

 

 

14. Disk copy command in DOS is used to

a. Copy a file

b. Copy contents of one floppy disk to another

c. Copy contents of CD-ROM to another

d. All of the above

Correct Answer: b

 

 

15. SYS command is used to

a. Copy DOS system files to new disk

b. Copy DOS configuration files to a new disk

c. Update the DOS system files

d. None of above

Correct Answer: a

 

 

16. The command used to copy a file named temp.doc from drive C: to drive A: is

a. Copy temp.doc to a:

b. Copy c:\temp.doc a:

c. Copy c: a:

d. Copy temp a: c:

Correct Answer: b

 

 

17. External command in DOS are

a. Copy, edit, sys, format

b. Edit, sys, chkdsk

c. Chkdsk, prompt, date

d. Sys, ver, vol

Correct Answer: b

 

 

18. Which keys can be pressed quit without saving in DOS

a. Ctrl + A

b. Ctrl + B

c. Ctrl + C

d. Ctrl + D

Correct Answer: c

 

 

19. Which command is used to get the current date only?

a. Date

b. Time

c. Second

d. All of the above

Correct Answer: a

 

 

20. Generally, the DATE is entered in the form

a. DD-YY-MM

b. YY-DD-MM

c. MM-YY-DD

d. MM-DD-YY

Correct Answer: d 

 

 

21. DEL command is used to

a. Delete files

b. Delete directory

c. Delete labels

d. Delete contents of file

Correct Answer: a

 

 

22. Which command be used to ask you to confirm that you want to delete the directory?

a. Deltree

b. Deltree/f

c. Del *.*/p

d. Erase *.*

Correct Answer: c

 

 

23. Which statement is correct?

a. Directories can be kept inside a file

b. Files can not be kept inside a directory

c. 1 millisec = 10 ^ 3 sec

d. None of above

Correct Answer: c

 

 

24. CHKDSK can be used to find

a. Disk’s bad portion

b. Occupied space

c. Free space

d. All of above

Correct Answer: d

 

 

25. DIR command is used to

a. Display a list of files in a directory

b. Display contents of files in directory

c. Display type of files in a sub directory

d. All of above

Correct Answer: a

 

 

26. The deleted file in MS-DOS can be recovered if you use the command mention below immediately, the command is:

a. DO NOT DELETE

b. NO DELETE

c. UNDELETE

d. ONDELETE

Correct Answer: c

 

 

27 To copy the file command.com from drive c: to drive a:

a. Drive c: copy drive a:\command.com

b. C:A: copy command.com

c. Copy c:\command.com a:

d. Both b and c

Correct Answer: c

 

 

28. While working with MS-DOS which key is used to get the p[revious command used:

a. F3

b. F1

c. F6

d. F9

Correct Answer: a

 

 

 

29. FAT stands for

a. File Accomodation Table

b. File Access Tape

c. File Allocation Table

d. File Activity Table

Correct Answer: c

 

30. xcopy command can copy

a. individual files or group of files

b. directories including subdirectories

c. to diskette of a different capacity

d. all of above

Correct Answer: d

 

 

31. Which command is used to make a new directory?

a. Md

b. Cd

c. Rd

d. None of above

Correct Answer: a

 

32. Full form of MS-DOS is

a. Micro System Disk Operating System

b. Micro Simple Disk Operating System

c. Micro Soft Disk Operating System

d. Micro Sort Disk Operating System

Correct Answer: c

 

 

33. Operating System is like a

a. Parliament

b. Secretary

c. Government

d. None of the above

Correct Answer: c

 

 

34. Format command is used to

a. Prepare a blank disk

b. Create a new blank disk from a used one

c. Both of above

d. None of above

Correct Answer: c

 

 

35. The following command set is correct according to their function

a. RD can MD

b. DEL and ERASE

c. CD and RD

d. COPY and RENAME

Correct Answer: b

 

 

36. Which command is used to change the file name?

a. Ren

b. Rename

c. Both of above

d. None of above

Correct Answer: c

 

 

37. While working with MS-DOS, which command is used to copying the files to transfer from one PC to another one?

a. Rename

b. Path

c. Dir

d. Copy

Correct Answer: d

 

38. RESTORE command is used to

a. Restore files from disks made using the BACKUP command

b. Restore files which are deleted

c. Restore files from recycle bin

d. Restore files which are deleted recently

Correct Answer: a

 

 

39. The vol command is used to

a. see the value of list

b. see the veriety of language

c. see the disk volume label

d. see the volume of largest

Correct Answer: c

 

 

40. In MS-DOS you can use small or capital letter of combination of both to enter a command but internally MS-DOS work with.

a. Small letter

b. Capital letter

c. Both a and b

d. None of above

Correct Answer: b

 

 

41. The maximum length in DOS commands is

a. 80 chars

b. 127 chars

c. 100 chars

d. 8 chars

Correct Answer: b

 

 

42. The time command is used to display _____ time.

a. US time

b. Greenwich Mean Time

c. Julian Time

d. System Time

Correct Answer: d